I klippet ser du 17-åringen från Jönköping slå sina idoler när han debuterade i World parkour tour i Bulgarien. Foto: Erik Torhall

Guld för Elis Torhall, 17, i världscupen i parkour

Uppdaterad
Publicerad

Det blev seger för Elis Torhall när 17-åringen debuterade i Parkour world cup i Sofia i helgen.

– Det känns helt otroligt att slå dem som jag har haft som idoler, säger han på en videolänk från hotellet i Sofia i Bulgarien.

Det är två tävlingsgrenar i Parkour world cup: Freestyle och speed. Elis Torhall från Jönköping tävlar i freestyle, och vilken debut det blev. I fredagens kval fick Elis högst totalpoäng av de 34 deltagarna och gick ut som sista tävlande under lördagseftermiddagens finalpass. Tvåa i kvalet var Archie Aroyan från Ryssland, världscupens totalvinnare från 2019, senast världscupen genomfördes.

– Det svåraste är innan man går ut, att tänka igenom vad man ska göra, berättar Elis Torhall.

Men han kunde hålla nerverna i styr och upplägget av sessionen imponerade på domarna.

24,5 poäng

Idrottarna har 30-60 sekunder på sig att utföra sitt ”run” där tre kriterier bedöms: Utförande, sammansättning och svårighetsgrad. Vardera kategori kan ge en maxpoäng på tio, och totalpoängen på ett ”run” kan därmed bli 30 poäng. För Elis Torhall landade det på 24,5, vilket innebar guld.

Jämnårige Hannes Larsson från Uddevalla kom på en femteplats i freestylegrenen.

Nästa stora tävling för Elis Torhall är VM i Japan i mars följt av World games i USA juli 2022.

Miranda Tibbling på prispallen

Det blev ytterligare ett guld till Sverige då 17-åriga Miranda Tibbling från Järna vann i klassen speed, som handlar om att ta sig igenom banan på kortast tid. Tibbling kom in på tiden 13.28 sekunder, nästan en sekund före fransyskan Lilou Euel.

De båda guldmedaljörerna Miranda Tibbling och Elis Torhall skrev historia i världscupen. Foto: Erik Torhall

– Jag har inte varit så glad i hela mitt liv, sa hon direkt efter det blivit klart att hon var snabbast.

I klippet ovan ser du hur det såg ut när Elis Torhall blev bäst i världscupen i den snabbt växande akrobatiska sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.