Guldpalm till ”Rutan”

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlund vann Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes. Han vann med sin film ”The Square”. Förebilden till filmen finns på Flanaden i Värnamo. Senast en svensk regissör vann Guldpalmen var för 66 år sedan.

”Rutan” som finns på Flanaden i Värnamo är en förstudie till filmen. Värnamo Nyheter har tidigare träffat Ruben Östlund och pratat om filmens koppling till Värnamo:

– Filmen är till för Rutan och inte tvärtom, sa regissören Ruben Östlund till Värnamo Nyheter i april.

The square

LÄS ÄVEN: Tio frågor till Guldpalms-vinnaren Ruben Östlund

I rutan som finns på Flanaden ska man kunna känna full tillit, exempelvis ska man kunna lämna sin handväska i rutan och ingen kommer att ta den. Det ska vara en fredad zon. Det är det filmen ”The square” handlar om.

Rutan är en del av Ruben Östlunds och Kalle Bomans utställning vid namn Rutan som producerades av och visades på Vandalorum våren 2015. 

66 år sedan

Senast en svensk regissör vann Guldpalmen var 1951, alltså för 66 år sedan.

– Det är helt fantastiskt. Han är så värd det här priset och det betyder väldigt mycket för svensk film. Jag tycker att vi ska vara stolta, säger Pia Lundberg på svenska filminstitutet, till SVT Nyheter.

”Herregud, så fantastiskt”

Det var en överlycklig och märkbart rörd Ruben Östlund som sprintade upp på scenen för att ta emot en av filmvärldens allra finaste priser, på filmfestivalen i franska Cannes.

– Min första reaktion var ”herregud, så fantastiskt”. Jag kramade om huvudrollsinnehavaren som jag har arbetat med i nästan två år nu. Vi har kämpat tillsammans. Detta var ett väldigt lyckligt slut på vårt arbete tillsammans, säger Ruben Östlund.

LÄS MER: ”Det har blivit den naturliga platsen att gå till”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet