Ruben Östlund med sin Guldpalm i sitt konstverk Rutan i Värnamo Foto: SVT

Guldpalmen på plats i rutan

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom guldpalmen till rutans hemstad Värnamo. Den placerades mitt i rutan på Flanaden.

Regissören Ruben Östlund fick i slutet av maj det prestigefyllda priset guldpalmen på filmfestivalen i Cannes för sin film ”The square”. Inspiration till filmen har Östlund fått från den ruta som finns i centrala Värnamo. I dag fick alltså självaste guldpalmen komma till rutan.

– Det känns tryggt att den står här. Jag tror att den står nog säkrare här än någon annanstans, säger Ruben Östlund.

The square

Guldpalmen kommer stå kvar i rutan under eftermiddagen och torsdagskvällen.

Råder frid och fred

Rutan är en nio kvadratmeter stor uppritad ruta i Värnamo. Den ska vara en frizon och inuti den råder det frid och fred. En tanke med rutan är att den som vill ha hjälp eller kontakt ska kunna ställa sig och vänta på undsättning från någon medmänniska.

– Rutan i Värnamo har blivit ett exempel på hur en stad har värnat om den här idén. Varje gång jag har pratat om långfilmen har jag pratat om Värnamo och om hur rutan har använts här, säger Ruben Östlund.

Fyra rutor

Det finns i dag fyra rutor i världen. Förutom den i Värnamo finns det två i Norge och en i Slottskogen i Göteborg. Ruben Östlund vill även ha en ruta på Kungsportsplatsen i Göteborg.

Har du planer på fler rutor i Sverige?

– Jag tycker att det ska finnas så många rutor att alla blir påminda om de här värderingarna.

Kan nomineras till Oscar

På onsdagen stod det klart att filmen ”The square” också blir den svenska film som kommer skickas till Oscarsjuryn i hopp om en nominering till årets bästa icke-engelskspråkiga film.

– När vi har treårsjubileum här den 18 april hoppas jag verkligen att vi kan ställa en oscarsstatyett bredvid Guldpalmen, det vore ju fantastiskt fint.

Guldpalmen i rutan mitt på Flanaden i centrala Värnamo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet