Hör åklagare Heléne Thomasson berätta om händelseförloppet innan huset i Anneberg började brinna och en kvinna omkom i lågorna. Foto: SVT / Mikael Fritzon TT

Tonåring häktad för mord och grov mordbrand efter dödsbranden i Anneberg

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke häktades under fredagsförmiddagen av Eksjö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord och grov mordbrand. Pojken misstänks ligga bakom branden i ett hus i Anneberg i Nässjö kommun i måndags kväll, i brandresterna hittades en kvinna död.

Under fredagen häktades den tonåring som misstänks för att ha varit inblandad i dödsbranden i Anneberg i Nässjö kommun i måndags kväll. Pojken är 16 år och skriven på en adress utanför Jönköpings län.

Åklagare Heléne Thomasson yrkade på att han skulle häktas misstänkt för mord och grovmordbrand, tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade pojken då man anser att det finns risk att han skulle kunna undanröja bevis. 16-åringen beläggs även med restriktioner.

Han är på sannolika skäl misstänkt för brotten, vilket är den högre misstankegraden.

Åklagare Heléne Thomassson säger till SVT att pojken nekar till att ha begått något brott men erkänner att han var på platsen då branden bröt ut.

Tros ha dött i branden

Identiteten på den kvinna som hittades död efter branden är ännu inte helt fastställd men enligt åklagaren finns det inget som tyder på att det inte skulle vara den kvinna som bodde i huset.

– Dödsorsaken är inte heller helt fastställd men enligt de preliminära resultaten så var kvinnan vid liv då branden utbröt, säger Thomasson till SVT.

Trakasserades av ungdomsgäng

Kvinnan hade samma dag som branden bröt ut larmat polisen och berättat att hon trakasserats av ett gäng ungdomar. Enligt åklagaren är det fastställt att den nu häktade 16-åringen och två andra ungdomar hade varit vid kvinnans hus under dagen.

De tre greps under tisdagen och anhölls. Två  släpptes dock på fri fot sedan misstankarna mot dem försvagats. De är fortfarande misstänkta i utredningen.

Nedan berättar Rickard Finndahl chef för Grova brott på Höglandet om utredningen. Intervjun gjordes under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.