Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med när David Erixon testar de hundra år gamla skidorna som han ska han när kan åker de nio milen under Jubileumsvasan. Foto: SVT/Johannes Tolf

David Erixon från Jönköping åker Jubileumsvasan

Uppdaterad
Publicerad

Skidentusiasten David Erixon från Jönköping är en av 139 personer som tagits ut att vara med när Jubileumsvasan genomförs på lördag. Vasaloppet firar 100 år och deltagarna kommer att skida de nio milen med tidstypisk utrustning och kläder.

– Det är mycket trögare att åka på de här skidorna, berättar David Erixon när han visar upp den omkring 100 år gamla skidutrustningen som han ska ha under lördagens lopp.

Tävlingen ska efterlikna det första Vasaloppet i så stor utsträckning som möjligt. Underlaget ska påminna om hur det var 1922. Till exempel ska vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde och andra bestå av packad snö på skogsväg eller stig.

– En stor utmaning har varit att få till en optimal utrustning som passar bra för mig, säger han och visar några varv i konstsnöspåret på Hallby-anläggningen utanför Jönköping.

Extremlopp i Kanada

Trots att David Erixon inte är elitåkare har han gjort sig känd i skid-Sverige genom att ha genomfört flera långa skidexpeditioner såsom att åka genom hela Norge, från syd- till nordspets. Han har även deltagit i ett 70 mil långt extremlopp i Kanada där det som kallast kunde vara minus 40 grader.

Efter 23 vanliga Vasalopp ska han nu vara med i Jubileumsvasan som är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet för hundra år sedan.

41-årige David Erixon har lyckats få tag på ett par skidor som användes under det första Vasaloppet 1922. Foto: SVT/Johannes Tolf

Över 500 sökte

Starten på lördag går klockan 07.04, samma tid som premiärloppet. Och precis som för 100 år sedan är det 139 startande även nu.

Totalt kom 548 ansökningar in. En jury har sedan utsett deltagarna och där finns bland annat ättlingar till den första vasaloppsvinnaren, tidigare vasaloppssegrare och flera nationella mästare, världsmästare och OS-medaljörer inom längdåkning och skidskytte.

Fem åkare från Jönköpings län är uttagna, och på Vasaloppets hemssida finns hela deltagarlistan.

I klippet ovan ser du hur det är att åka på de 100 år gamla skidorna.

Distans: 90 kilometer

Start: Gemensam start kl. 07.04 på en åker nedanför Vasastenen, några hundra meter från Olnispagården i Sälen

Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora

Kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg

Typ: Individuell skidtävling (En segrare koras, men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling)

Utrustning: Tidsenlig, så som det var 1922

Stil: Klassisk teknik anno 1922 (fri åkteknik)

Klass: Gemensam klass för damer och herrar

Ålder: Du får delta i loppet från året du fyller 19 år

Priser: Segraren blir bekransad. Medaljer delas ut till alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.