Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun. Foto: TT/Räddningstjänsten

Han önskar fler hjälpte till vid olyckor

Uppdaterad
Publicerad

När olyckan är framme och drabbade själva inte kan larma kan det vara en fråga om liv och död. Även om det finns människor som stannar och hjälper till önskar räddningstjänsten att det vore fler.

En del av dem som ringer till SOS och rapporterar om olyckor har själva inte en aning om vad som hänt eller hur skadad den eller de drabbade personerna är.

– Många som larmar är redan på väg därifrån, säger biträdande räddningschef Göran Melin och menar att inringaren inte alltid är säker på vad som har hänt.

Finns många som stannar

I många fall kan situationen handla om liv och död men även om det inte gör det, önskar Göran att fler vågar stanna vid olycksplatser.

– Då kan man få ut varningstrianglar, få ner hastigheten och ge första hjälpen, säger han och berättar att många den senaste tiden faktiskt har stannat och kunnat göra livräddande åtgärder.

”Lite risker får man ta”

En anledning till att många inte vågar stannar skulle kunna vara för att de är rädda, vilket räddningschefen delvis förstår.

– Man kan stanna på avstånd och försöka få en uppfattning av vad som har hänt. Märker man att det är exempelvis ett bedrägeri kan man stanna tills polisen kommer, säger Göran Melin och fortsätter:

– Lite risker får man ta som medmänniska för att kunna hjälpa någon som kanske är drabbad.

För räddningstjänst, polis och ambulans kan det vara viktigt att inringaren stannar kvar en stund eftersom det kan vara svårt att definiera exakt var olyckan har inträffat. Med hjälp av mobiltelefonen kan det vara lättare att lokalisera plasten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.