Joi Elebo har egen tävlingsbana på tomten. Foto: SVT

Han tillhör världseliten i ovanliga sporten krocket

Publicerad

Joi Elebo från Anderstorp tävlar i den ovanliga sporten krocket. Nyligen deltog han i VM och till helgen spelar han SM. Och hans framgångar beror delvis på att han har byggt en egen krockettävlingsbana hemma i trädgården.

– När jag ändå sökte någonstans att bo så tänkte jag att jag lika gärna kunde hitta en tomt att bygga både hus och en bana på, säger Joi Elebo.

Daglig träning

Det är bara ett fyrtiotal personer i Sverige som tävlar i krocket, eller croquet som den internationella stavningen är. Det finns omkring femton klubbar, men de flesta har inte ens en riktig krocketbana att träna på. Men Joi Elebo kan spela dagligen på sin egen bana.

– Jag är ju den i Sverige som spelar krocket mest och det har gjort att jag har tagit mig till en ny nivå de senaste åren när jag har haft den här banan, menar Joi.

Tre olika krocketspel

Det finns tre varianter av krocket – Svensk krocket, Association Croquet och Golf Croquet. Joi tävlar mest i golf croquet. I faktarutan nedan kan du läsa mer om de olika speltyperna och i klippet ovan kan du höra Joi själv berätta om sitt spel.

SM spelas i Eskilstuna 16-18 augusti.

Enligt Svenska krocketförbundet finns det tre typer av krocket att tävla i:

Svensk krocket

Den mest spelade krocketvarianten i Sverige är Svensk Krocket, ibland kallad trädgårdskrocket. Spelformen har sina rötter i de allra äldsta typerna av krocket som importerades till Sverige från England i slutet på 1800-talet. Signifikativt för Svensk krocket är planens avlånga form med en pinne i varje kortände. Däremellan ryms tio bågar varav två ställs upp korsvis och bildar den fruktade kronan.

Svenska Krocketförbundet arrangerar årligen svenska mästerskap i svensk krocket.

Association Croquet

Den erkänt mest krävande av alla krocketvarianter kallas för Association Croquet (förkortas AC) och har sitt ursprung i England. Den utvecklades i början av 1900-talet, efter det att äldre versioner redan spridits runt om i världen. Det är därför ganska stora skillnader mellan AC och klassisk svensk trädgårdskrocket.

Association Croquet är medvetet utformad så att världens allra främsta spelare skall få en rejäl utmaning. Men det är en precis lika intressant sport på vilken nivå man än spelar.

Signifikativt för Association Croquet är planens lite trubbigare form med enbart en pinne centralt placerad. Runt denna står 6 stycken bågar i ett symmetriskt mönster.

Golf Croquet

Den snabbast växande krocketsporten är Golf Croquet. Det är en relativt ny tävlingsgren som snabbt blivit populär. Golf Croquet är betydligt mindre komplicerat än Association Croquet. Det gör sporten mer lättillgänglig och lockar därför fler deltagare. Några av fördelarna med Golf Croquet är ett enklare regelverk, kortare matchtid och i princip ingen väntetid alls under ett parti.

Golf Croquet spelas på exakt samma plan och med samma typ av utrustning som Association Croquet, men med helt andra regler.

Källa: Svenska Krocketförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer