Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du lantbrukaren Dan Waldemarsson berätta hur han tillverkar el av nötkreaturens bajs. Foto: Johannes Tolf/SVT

Lantbrukaren Dan tillverkar el av tjurarnas bajs

Uppdaterad
Publicerad

På sin gård utanför Habo tillverkar lantbrukaren Dan Waldemarsson årligen 350 000 kilowattimmar el genom att ta tillvara på något som det finns tonvis av; bajs från de 350 nötkreaturen.

– Folk skrattade tidigare åt satsningen. Men nu är det lönsamt, säger Dan Waldemarsson samtidigt som han visar SVT:s reporter runt på jordbruket som är helt självhushållande på el året runt.

Han säljer även en del av elen. När man producerar elektriciteten blir det också mycket spillvärme och den värmer upp grannens växthus på 1 500 kvadratmeter där tomater odlas året runt.

Svårt med lönsamhet i början

– Med tanke på elpriset så är det goda nyheter att ha biogasanläggningen. Jag har hållit på med detta i tolv år och det var jättedålig lönsamhet de första åren. Men sedan kom något som heter gödselgasstöd, alltså ett stöd för att jag tar tillvara på den metangas som annars skulle läcka ut i naturen, berättar han.

Dan Waldemarsson har betalat cirka fem miljoner kronor för anläggningen, minus 30 procent i investeringsstöd. Och i takt med att elpriset rusat i höjden har investeringen blivit allt mer lönsam.

I klippet ovan ser du hur det går till när nötkreaturens bajs omvandlas till el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.