Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Ulrica Björnhag, som är styrelseledamot på LRF i Jönköpings län, berätta hur det svenska skogs- och lantbruket skulle kunna producera lika mycket el som ett kärnkraftverk. Foto: TT/SVT

Jord- och skogsbruket skulle kunna producera el motsvarande ett kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska jord- och skogsbruket skulle sammantaget kunna producera lika mycket el per år som ett kärnkraftverk. Det menar LRF i Jönköpings län som märkt av ett ökat intresse för grön energi bland bönderna.

Med rätt förutsättningar skulle jord- och skogsbruket kunna vara en viktig kugge i att försörja Sverige med el. Det menar Ulrica Björnhag som är styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Jönköpings län.

– Lantbruket och skogsbruket skulle ihop kunna producera el motsvarande ett helt kärnkraftverk, säger hon.

I klippet ovan hör du henne berätta mer om det.

Flera lantbrukare har gått samman

Intresset för olika satsningar på grön energi har ökat bland lantbrukarna, vilket bland annat syns när det gäller biogasanläggningar där gasen kan användas för att producera el. Under 2022 sökte 144 lantbrukare i landet stöd för att investera i produktion av biogas, vilket är nästan fyra gånger så många biogasansökningar från lantbruket som Klimatklivet fått 2015–2021.

Nyligen gick ett tiotal lantbrukare samman för att bygga en stor gemensam biogasanläggning i Jönköpings län.

– Det är inte på en specifik gård utan det blir på en kanske lite mer publik plats i Vaggeryds kommun. Den ansökan är precis inskickad, så den är inte godkänd ännu. Men det är ett exempel på ett samarbete för att göra något riktigt bra, säger Ulrica Björnhag.

Passar kanske inte alla lantbruk

Samtidigt är investeringarna kostsamma och det är inte givet att de blir lönsamma eller är rätt för alla lantbruk, menar köttbonden Dan Waldemarsson i Habo. Han var tidigt ute med att satsa på biogasproduktion, där bajset från hans 350 tjurkalvar omvandlas till gas och sedan el.

– Man måste ha ett stort intresse för tekniken, säger Dan Waldemarsson och lägger till att de som investerar även bör vara säkra på att de vill fortsätta med exempelvis djurproduktionen under många år, eftersom biogasframställningen kräver gödsel eller andra lämpliga produkter som går att röta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.