Företag i Jönköpings län tvingas avböja ordrar – saknar rätt personal

Uppdaterad
Publicerad

Många tillverkningsindustrier i Jönköpings län har svårt att hitta kompetent arbetskraft. Benny Honkala driver ett svetsföretag i Habo men bristen på svetsare gör att företaget inte kan expandera och han tvingas nu allt ofta tacka nej till ordrar.

– Det är jättejobbigt när vi inte får tag på folk. Det har blivit svårare och svårare de senaste åren, säger Benny Honkala, ägare av BH Svets.

Han uppskattar att han just nu skulle behöva anställa ytterligare minst en person utöver lärlingen Edvin Frankner som snart får en fast anställning som svetsare på företaget.

”Jag vill jobba på riktigt”

Många av de tolv anställda som arbetar med legosvetsar och kantpressning tvingas idag arbeta övertid för att få ihop verksamheten.

Edvin Frankner är snart klar med sin utbildning på lärlingsakademin på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Nu i årskurs tre har han arbetat på BH Svets fyra dagar i veckan med viss lön, vilket han uppskattar.

Att intresset för den här typen av jobb är svalt, har han svårt att förstå.

– Många vill väl jobba med dator och sitta på kontor hela tiden, men jag gillar att jobba på riktigt, skrattar han.

Finns det någon utvecklingspotential i ett sådant här jobb?

– Ja man kan göra karriär på det och bli riktigt duktig och tjäna mycket pengar, säger Edvin Frankner.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.