Så ska fler ungdomar attraheras till industrin

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkningsindustrierna i Jönköpings län har stora problem att hitta kompetent arbetskraft eftersom få ungdomar läser industritekniska program. Handelskammaren i Jönköping ska nu göra en förstudie kring utbildningsformen yrkestrainee som fungerar bra i andra delar av Sverige.

– Det finns ungefär 300 elever i landet som går en yrkestraineeutbildning och studier visar att eleverna tar större ansvar och har mer motivation. Nio av tio får också en anställning, säger Annika Cederfeldt, näringslivspolitisk chef på Handelskammaren Jönköpings län.

Förstudien kring yrkestrainee, där pengar från Region Jönköpings län och Tillväxtverket beviljats, ska pågå i nio månader med start i augusti 2022.

Yrkestrainee innebär att man blir anställd på ett företag och får lön samtidigt som man studerar.

”Utbildningarna måste bli mer lockande”

Annika Cederfelt ser allvarligt på att attraktiviteten för de yrkesinriktade gymnasieprogrammen minskar så stort.

  – Vår industri står inför stora pensionsavgångar och tillströmningen på ny kompetens är jättelåg. Det här är ett av de största tillväxthindren för företag.

250 miljarder fattigare

Hon hänvisar till en rapport från den oberoende forskningsstiftelsen Entreprenörsskapsforum som visar att svenska företag årligen förlorar mer än 250 miljarder kronor på grund av betydande matchningsproblem.

Enligt rapportförfattarna ska beräkningarna tolkas med försiktighet men visar samtidigt dimensionen av effektivitetsproblemen.

Förlegad syn på industrijobb

Hon säger att ett stort problem är att många fortfarande har en ganska förlegad syn på vad det innebär att ha ett industrijobb:

– Det är ofta vi föräldrar som påverkar våra barn. Vi tror att det är smutsigt, tungt, tråkigt och monotont men så ser det inte ut. Våra industrier är moderna och fräscha och karriärmöjligheterna är oändliga.

Så många är antagna till industritekniska gymnasieprogram i Jönköpings län hösten 2022:

Aleholmsgymnasiet i Sävsjö: 1 person

Brinellgymnasiet i Nässjö: 3 personer

Holavedsgymnasiet i Tranås: 12 personer

Gislaveds gymnasium: Inga sökande

Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd: Inga antagna. Processen är inte klar.

Finnvedens gymnasium i Värnamo: 3 personer

Bäckadalsgymnasiet i Jönköping: 9 personer

Gnosjöandans kunskapscentrum: 11 personer

Njudungsgymnasiet i Vetlanda: 4 personer

Källa: Handelskammaren i Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.