Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Gustafsson med boken ”Ett fängelse utan murar”. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Han var fånge hos al-Qaida – nu släpps boken

Uppdaterad
Publicerad

År 2011 blev Johan Gustafsson kidnappad av al-Qaida och det tog 2039 dagar innan han släpptes. Boken om tiden i Mali heter ”Ett fängelse utan murar” och handlar om att överleva och upprätthålla sitt människovärde för att orka fortsätta drömma om friheten.

”Mina ögon mötte för ett ögonblick gevärets mynning och det svarta stålet stirrade tillbaka. Blodet rusade i tinningen. Vi stod där och tittade på varandra. Ett lätt tryck med hans finger, en impuls skulle ha räckt. Långsamt höjde jag händerna för att visa att jag gav mig. I det ögonblicket förändrades allt.”

Så lyder några rader i boken som Johan Gustafsson skrivit med hjälp av frilansskribenten Theodor Lundgren. Boken tog tre år att färdigställa och handlar om Johans 2039 dagar i fångenskap, om att överleva i den mest hopplösa av situationer och om att fortsätta drömma om att en dag få komma hem igen.

– Det här är min berättelse, om det som skedde i öknen. Det är inget om resan ner eller min familjs berättelse utan bara det jag var med om, säger Johan Gustafsson.

Tillfångatogs under Afrikaresa

Under en resa genom Afrika 2011 kidnappades Johan Gustafsson och två andra män i Timbuktu i Mali. Männen hölls sedan fångna i ett läger hos terroristnätverket al-Qaida. En av fångarna släpptes 2015 men för Johan och hans andra medfånge skulle det dröja till 2017 innan de blev fria. Under tiden hade Johan bland annat låtsats konvertera till islam för att han hoppade att det skulle hjälpa honom att överleva.

– När jag släpptes så var en dokumentär och en bok inte det första jag tänkte på, utan det var bara att jag var fri och att jag hade fått tillbaka mitt liv.

Men efter att gång på gång blivit intervjuad av en massa journalister som bara ville ha kortare svar ville Johan berätta hela historien om det som skedde. Om hans utveckling och kamp som han gick igenom under flera år.

– Det krävde längre svar, det krävde en bok, säger han.

Digital release

Johan Gustafsson hade dock inget behov att skriva boken i terapeutiskt syfte. Han menar att han redan hade gått igenom allt efter några år i fångenskapen och bearbetat det.

– Så jag var färdig med det.  Men det är klart att var gång man träffar på nånting som man inte har pratat om, då berör det en särskilt mycket faktiskt.

På torsdagskvällen har Johan Gustafsson en digital bokrelease på Gummifabriken i sin gamla hemstad Värnamo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer