Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förbereder Tordh Nilsson, Helén Aspegren, Gunborg Eklöf julbordet inför firande i Centrumkyrkan i Gislaved. Se mer av vad de har att erbjuda i klippet. Foto: SVT/Tilda Sävinger

Här får de ensamma fira jul i gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

Centrumkyrkan i Gislaved öppnar upp för Julaftonsgemenskap igen efter uppehåll under pandemin. Här får ensamma och utsatta i kommunen komma och fira jul i gemenskap med julbord, Kalle Anka och tomten.

– De kommer att få möta ett julbord med hemlagad mat, glädje och en viss man med vitt skägg och röd luva, säger Kjell Larsson, pastor i Centrumkyrkan.

I flera år har Julaftonsgemenskap varit en tradition i Centrumkyrkan där alla är välkomna att fira jul. Efter två år utan firande är det nu dags för ännu en gång. Här får barn och vuxna samlas tillsammans för att äta, umgås och ta del av julevangeliet. En uppskattad tillställning där många personer möts.

– Idag finns det ett stort behov för många människor som inte har familj eller är kantstötta i samhället, säger Kjell Larsson.

Varje år varierar antalet gäster, vissa år upp mot 80 personer. I år har närmare 50 personer anmält sig till firandet men fler kan tillkomma under julafton.

Inte självklart i år

Då smittspridningen fortfarande är hög var man osäker på om man skulle kunna ha firandet. Men efter övervägning bestämde man sig för att återuppta traditionen på nytt.

– Vi känner en stor glädje över att kunna öppna upp kyrkan och välkomna hit människor för att fira jul tillsammans, säger Kjell Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.