Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Sönnerby och Caroline Jarlback kontrollräknar just nu röster på Länsstyrelsen i Jönköping. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Här kontrollräknas samtliga röster

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kontrollräknar Länsstyrelsen i Jönköpings län röstsedlarna som skickats in. Samtliga röster i riksdag, kommun och region räknas igenom totalt tre gånger innan valresultatet kan fastställas.

– Länsstyrelsens roll som regional valmyndighet är att fastställa den slutliga sammanräkningen. Vi räknar ett val i taget och just nu håller vi på med riksdagsvalet, säger Anna Adholmer som är valansvarig på länsstyrelsen.

Sedan i måndags arbetar 50 rösträknare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Först i slutet av nästa vecka beräknas de vara klara med kontrollräkningen.

Utlandsröster och förtidsröster

Under onsdagen fick länsstyrelsen in alla utlandsröster men också sena förtidsröster från samtliga kommuner i länet. Men enligt valansvarig dröjer det några dagar till innan riksdagens valresultatet är helt fastställt.

– Det slutliga valresultat för riksdagen blir inte klart förrän länsstyrelsen har kontrollräknat allting och matat in det. Det ska vi vara färdiga med på fredag enligt valmyndighetens deadline.

”Viktig uppgift”

Caroline Jarlback är en rutinerad rösträknare. Hon har har jobbat med flera val och trivs med arbetsuppgifterna.

– Det är roligt att vara en del i den här processen. Det känns som en viktig uppgift, säger hon.

Se mer om rösträkningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.