Här tolereras inga droger

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm satsas det på boenden för missbrukare där de får fortsätta med sitt missbruk. Det här väcker nu stark kritik, bland annat på Lövängens vårdboende i Stockaryd.

På Lövängens vårdboende är det nolltolerans mot droger. Det finns ständigt vakter på plats och en gång i veckan – på olika dagar och tider – kommer en knarkhund och söker av miljöerna i jakt på otillåtna preparat. De boende får dessutom lämna urinprov.

-Narkotika är ju förbjudet, så det ska ju inte förekomma, säger Roy Gustavsson som är ägare till Lövängens vårdboende.

Han är mycket kritisk till den så kallade Västbergamodellen som han ser som ett sätt att resignera.

Modell utan behandling

De senaste tio åren har allt färre vuxna missbrukare i Sverige skrivits in för behandling för att bli drogfria. I Stockholm har det nu satsats på en modell där missbrukare får bo på boenden där de fortsätter med sitt missbruk.

Beondet där modellen först tillämpades finns i Västberga, men har spridits till Göteborg och Malmö. I Stockholm ska snart ett liknande boende med 100 platser öppnas i förorten Råcksta.

Något utarbetat mål om att de boende ska bli drogfria finns inte. Inom Västbergamodellen finns ingen behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet