Subutex dras in från marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser slutar distribuera preparatet Subutex i Sverige efter SVT:s rapportering.

I januari nästa år kommer originalpreparatet att plockas bort från den svenska marknaden. Tillverkaren Reckitt Benckiser säger sig ha fattat beslutet i samråd med svenska myndigheter. Och att en bidragande orsak är SVT:s rapportering om missbruk av Subutex.

– Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare var rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex. Bara farhågan om något sådant gör att man inte vill stå bakom ett sådant preparat, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser.

Men enligt Läkemedelsverket är det inte uppmärksamheten kring att preparatet missbrukas, som rapporterats, utan på grund av att företaget väljer att ta bort det från marknaden.

Sextio procent av försäljningen

Enligt Läkemedelsverket har preparatet från företaget utgjort 60 procent av den sammantagna försäljningen av Subutex och snarlika läkemedel till den svenska vården.

Att originalet nu försvinner är ett tungt besked för patientorganisationen Svenskabrukarföreningen. Enligt dem fungerar varken behandlingar med liknande läkemedel, eller det besläktade preparatet subuxone, lika bra som Subutex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet