Polisen: Heroinepidemi i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Länskriminalpolisen och Citypolisen satsar mot en ny heroinvåg i Stockholm. En anledning till explosionen av heroin är läckage av Subutex till svarta marknaden, tror polisen.

– Vi upplever att det är en heroinepidemi, och det är ett stort problem för oss just nu, säger Lennart Karlsson, narkotikasamordnare på Citypolisen i Stockholm.

Citypolisen och Länsnarkotikaroteln har under hösten dragit igång en specialsatsning mot heroinhandeln. Drogen var för bara ett par år sedan nästan borta från gatorna, men nu är den alltså tillbaka med kraft.

Polisen säger nu att många av heroinisterna först har först börjat sitt missbruk med Subutex från svarta marknaden.

– Vi har en ny generation opiatmissbrukare, och många av dem vet vi har fått sitt opiatberoende genom buprenorfinpreparat, alltså Subutex och Subuxone.

ABC: Hur vet ni att det är så?

– Det är vad de själva uppger, och det är faktiskt så absurt att många av dem uppger att de för att bli kvitt sitt Subutexberoende väljer att gå över till heroin.

Eftersom ABC fått flera tips om att det langas Subutex och metadon i direkt anslutning till Stockholms beroendemottagningar, ville vi själva testa, och använde en dold kamera.

Det tog bara någon minut innan vi blivit erbjudna att köpa både Subutex och metadon vid Rosenlund sjukhus. Och polisen bekräftar problemet.

– Vi har ju gripit folk som gjort överlåtelser i anslutning till kliniker. Vi har haft personer som springer i olika miljöer. Till exempel hade vi en person som hade legalförskrivet och som sålde till en femtonåring på plattan, berättar Lennart Karlsson.

– Det känns ju inte bra när det är på det här viset.

Svenska brukarföreningen är en intresseförening för människor som är inskrivna i metadonprogrammen. De har reagerat negativt på SVT:s reportage om en svart marknad vid mottagningarna.

– Det vi är så kritiska mot i Svenska brukarföreningen är fokusen på oss som patientgrupp, på oss som använder narkotika. Det är inte så att alla som har smärta eller cancer är goda. Det finns ett enormt stort läckage av benzodiazepiner som inom vårt kollektiv är det stora problemet. Det stora problemet för oss är inte heroinet, utan det är benzodiazepiner som gör att folk oftast dör, säger ordförande Berne Stålenkrantz.

Men från polisens sida menar man att även om försäljning av även andra preparat från sjukvården till svarta marknaden är problematiskt måste kontrollen av Subutex och metadonprogrammen ses över.

– Vi ställer oss i grunden inte på något sätt negativa till substitutionsbehandling, men att blunda för ett faktiskt problem för ju inte den här frågan framåt. Det är oerhört viktigt att alla samarbetar och drar åt samma håll istället, säger Lennart Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet