Skärpta regler efter Subutexskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ABC:s avslöjande om langning av Subutex och metadon vid stockholms beroendemottagningar skärper Stockholms landsting nu reglerna för hur de narkotikaklassade medlen får hämtas ut.

– Vad vi nu gör att vi låter alla våra mottagningar i länet ha samma policy, så att man får hämta för en vecka i taget, säger verksamhetschef Johan Franck på Beroendecentrum.

Minskar man mängden tabletter som patienterna får hämta ut varje gång minskar även läckaget till svarta marknaden. Det är tanken bakom beroendevårdens försök att skärpa kontrollen.

– Tidigare fanns det exempel på att man kunde få ut för upp till en månad, och det är absolut för mycket enligt min mening. Det där var upp till enskilda läkare att besluta om tidigare, säger Johan Franck.

Erbjöds köpa Subutex

Det var vid landstingets mottagning vid Rosenlunds sjukhus som SVT erbjöds köpa både Subutex, metadon och andra receptbelagda medel.

Vi filmade med dold kamera för att ta reda på sanningen bakom det många missbrukare vittnat om – att det pågår svart försäljning av preparaten i direkt anslutning till mottagningarna.

Att sälja vidare sitt metadon eller Subutex leder inte automatiskt till att man får lämna programmet. Och även om det visar sig vid urinprov att man tagit även andra droger behöver den här gruppen människor flera chanser till bättring, menar ansvariga beroendeläkare.

Vakter vid mottagningen

Men nu ska samma riktlinjer gälla även för det på landstingets mottagningar.

Enligt Johan Franck har man också sett till att det nu finns två vakter vid Rosenlunds sjukhus som ska kunna hålla narkotikaförsäljning borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet