Hästmannen får djurförbud

Publicerad

Den så kallade Hästmannen har fått djurförbud. Mannen, Stig-Anders Svensson, blev rikskänd i samband med dokumentären som sändes i TV.

Efter flera brister i djurskötseln har han nu fått djurförbud.

Efter den senaste besikningen som gjordes i juni i år såg det bra ut enligt länsstyrelsen.

– Det brukar det göra sommartid. Men problemet är vintertid när hästarna står inne. Det är då problemen uppstår, säger Ben Heimdal, länstyrelsen i Jönköping.

Han fortsätter förklara för Jönköpingsnytt att det då ofta blir problem med mathållningen och hästarnas hovar, eftersom det inte finns tilräckligt med strö för hästarna att stå på. Eftersom länsstyrelsen sett detta mönstret tidigare år har Stig-Anders Svensson nu fått djurförbud.

Filmaren Peter Gerdehag som gjort dokumentären om Hästmannen, och som nu håller på att spela in en uppföljning, tar Stig-Anders i försvar.
– Jag är förvånad. Stig-Anders har tagit till sig kritiken och sköter nu hästarna väl, säger Peter Gerdehag till Jönköpingsnytt.

Mannen har idag tre ardennerhästar, Linda, Sally och Mona. Stig-Anders Svensson har tidigare, flera gånger anmälts för brister i djurskötseln. Det har bland annat handlat om att hästarnas hovar inte skötts, om bristfälligt foder, oregelbunden utevistelse och om att spiltor och stall inte hållits rena.

Trots fyra förelägganden så konstaterar nu länsstyrelsen att flera av dom påtalade bristerna inte åtgärdats och att hästmannan inte längre får ha hov- och klövbärande djur. Förbudet som gäller från den 15:e oktober omfattar också de djur som mannen äger men som sköts av någon annan.
Mannen som bor i Nässjötrakten blev rikskänd i samband med dokumentären ”Hästmannen” som sändes i SVT 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer