Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Helena Andersson om vad hon minns från olyckan och saknaden efter sin man Yngve. Foto: Jonas Tubbin

Helenas man omkom i krock orsakad av rattfyllerist söder om Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör cirka 50 personer i Sverige i alkohol- och drogrelaterade olyckor. Helena Anderssons man Yngve miste livet när en alkohol- och drogpåverkad bilförare körde in i deras bil bakifrån och knuffade in den i ett mötande fordon.

– Jag fick inte ta farväl – det tog bara slut, det stör mig så fruktansvärt.

I klippet berättar Helena om olyckan och saknaden efter sin make.

Det var på fredagskvällen den 18 mars 2022 som Helena Andersson och hennes man Yngve satte sig i bilen och skulle köra från hemmet i Aneby till bekanta i Tranås. Strax efter Sunnhultsbrunn blir de påkörda bakifrån av en påverkad förare och krockar in i ett mötande fordon.

Allvarliga skador

Helenas man Yngve omkommer i krocken och hon och de två som färdades i den mötande bilen skadades allvarligt. Den påverkade föraren och den kvinnliga passageraren i hans bil klarar sig i stort sett oskadda trots att deras bil började brinna efter kraschen.

Helena Andersson tillbringade 13 veckor på sjukhus och fick genomgå flera operationer. Hon skadade bland annat en armbåge, ett knä och en fotled.

Nu kan hon gå och röra sig, men har en hel del värk. Men allra jobbigast är saknaden efter sin livskamrat. De var ett par i över 40 år.

– På grund av mina skador som påminner mig om vad jag varit med om, så är jag tillbaka på olycksplatsen hela tiden. Jag ser Yngve sitta bredvid mig och får inte liv i honom.

Pensionärsliv med resor

Yngve hade en målarfirma och Helena jobbar på förskola. Men sedan olyckan har hon varit sjukskriven en hel del. Hon har ett år kvar till pension och den hade hon och Yngve sett fram emot. De hade köpt en husbil som de tänkte resa runt i.

– Den ville jag bli av med så fort som möjligt, för det var våran grej. Yngve älskade den där bilen, säger Helena och rösten spricker.

Även deras vuxna söner Viktor och Otto har haft det tufft efter sin pappas bortgång. Även de har varit sjukskrivna och successivt kommit tillbaka till sina jobb.

Mannen som orsakade olyckan dömdes till 3,5 års fängelse – i klippet nedan berättar Helena Andersson hur hon ser på det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man dömdes till 3,5 års fängelse för olyckan – i klippet berättar Helena Andersson hur hon ser på hans straff. Foto: Tobias Marbenius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.