Hemligstämplad rapport ger ny bild av Tranåsbombaren

Publicerad

Han var en ensam gärningsman – det är den bild av den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som polis och åklagare presenterade när utredningen kring dådet lades ner. Men polisen berättade långt ifrån allt, det avslöjas i veckans Uppdrag granskning.

Självmordsbomben i Stockholm är ett av de mest uppmärksammade brotten i svensk historia. Den 28-årige Taimour Abdulwahab, uppvuxen i Tranås, sprängde sig till döds i hörnet Bryggargatan/Drottninggatan i centrala Stockholm den 11 december 2010.

För snart ett år sedan lades utredningen ner. Polis och åklagare berättade att de inte hade  fått in några uppgifter om någon medhjälpare i Sverige. Och de hade inga svar på om Taimour Abdulwahab kunde haft medhjälpare utomlands.

Men en källa inom en utländsk underrättelsetjänst och en hemligstämplad rapport ifrågasätter bilden som visats upp offentligt. Och andra uppgifter – om hur samarbetet mellan svenska och brittiska myndigheter blev ett misslyckande – får terrorforskaren Magnus Ranstorp att häpna.

– Det är helt otroligt. Det här är en av de värsta terrorincidenterna som vi haft när det gäller jihadister. Vad gjorde polisen? Vad gjorde polisutredarna? säger Magnus Ranstorp.

Reportern Petter Ljunggren har granskat polisens och åklagarens utredning och hittat spår och uppgifter som allmänheten aldrig fick reda på. På onsdag klockan 20:00 sänder Uppdrag granskning reportaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer