Hör Karolina Malmlöv berätta om ambitionen med sadelregistret. Foto: SVT

Hennes webbregister ska försvåra sadelstölder

Uppdaterad
Publicerad

Varje år stjäls ridsadlar för mångmiljonbelopp i Sverige. Karolina Malmlöv i Taberg söder om Jönköping drabbades själv i fjol. Nu har hon varit med och tagit fram ett webbaserat register där ridsadlar kan registreras. Något hon hoppas ska göra det svårare att sälja stulna sadlar i framtiden.

Idén fick Karolina när hon under flera år jobbade med att sälja ridsadlar i butik.

– Jag har stött på det här problemet många gånger, att det är kunder som har blivit av med sina sadlar. Det var då tanken kom att jag ville ha ett register där man kunde söka på en sadel.

Exklusiva ridsadlar kan kosta runt 50.000 kronor och varje sadel som tillverkas får ett id-nummer. I det register som hon varit med och tagit fram kan ägaren mot en avgift registrera sadelns id-nummer. Om sadeln stjäls noterar ägaren detta i registret. Om sedan en eventuell köpare av sadeln söker på id-numret i registret ser den då att sadeln är stulen.

Måste bli en global tjänst

Men för att tjänsten ska bli något att räkna med krävs att många börjar använda den.

– Det är ju det som är själva tanken att det här registret ska verka globalt. Det är ett måste, annars försvinner funktionen. Vi kan inte ha ett

Carolinas stall drabbades i november i fjol av inbrott. Foto: SVT

register bara här i Sverige utan det måste även finnas i andra länder. Så kommer en sadel på begagnatmarknaden där ska man i registret kunna se om den är stulen, säger Karolina Malmlöv.

Sadelsstölderna i landet har varit många de senaste åren. Polisen misstänker att det i många fall handlar om specialiserade ligor och att sadlarna ofta snabbt lämnar landet. Ridklubben i Värnamo drabbades för snart ett år sedan av en sadelstöld då flera dyra sadlar stals. Några timmar senare såg ägarna flera av sadlarna på polska e-bay.

Drabbades av inbrott i fjol

Karolinas Malmlövs stall i Taberg drabbades i november i fjol av inbrott då sadlar värda flera hundra tusen kronor stals.

– De visste vilka sadlar som var dyrast och det var dessa de tog. Det tog även tillbehör såsom träns och bett och liknande som var av dyra märken.

Hon har fått hjälp från Almi att utveckla sin affärsidé. Nu jobbar hon hårt för att få tillverkare runt om i världen att registrera sadlarna i registret redan när de tillverkats. I framtiden tror hon att det kommer att utvecklas fler metoder för att göra det svårare att stjäla sadlar och sedan sälja dem vidare.

– I framtiden tror jag att alla sadlar kommer att ha gps:er så att man kan spåra sadlarna. Vi är inte där än, batteritiden och räckvidden på gps:erna är inte tillräckligt bra ännu. I framtiden tror jag det är där lösningen kommer att finnas, säger Karoline Malmlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.