Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Johansson (S) berätta om vad kommunen fokuserar på för att försöka locka personer i barnafödande åldrar till Gislaved i klippet. Foto: Frida Lindhe/SVT

Historiskt få barn föds i Gislaved – så ska kommunen vända trenden

Publicerad

Ifjol föddes 227 barn i Gislaved – det lägsta antalet sedan 1960-talet. Samtidigt flyttade omkring 450 personer från kommunen. Nu ligger fokuset på att locka unga par för att försöka vända trenden.

– Annars har kommunen ingen framtid, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I 22 av Sveriges kommuner var antalet födda det lägsta på över 54 år förra året, visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Bland dem finns Gislaved där 227 barn föddes år 2023 – en minskning med 26 procent jämfört med genomsnittet de senaste tio åren.

Utvecklingen, blandat med en utflyttning på omkring 450 personer ifjol, är något som kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S) ser på med allvar.

Barnafödandet sjunker

– Det ligger i vårat DNA att vi ser till att vi får fler människor att vilja bo i vår kommun, säger hon.

Förskolor stängs

Marie Johansson berättar att det både är viktigt att få befintliga personer i barnafödande åldrar att vilja stanna kvar i kommunen, men också få nya att flytta dit.

Hör henne berätta om vad kommunen fokuserar på för att försöka locka dem, i klippet ovan.

Samtidigt har det minskande barnafödandet och utflyttningen fått konsekvenser. Två förskolor har stängts, Körsbäret i Gislaved och Prästgården i Anderstorp.

Barn och personal från de skolorna flyttas antingen till närbelägna förskolor eller utifrån önskemål så gott det går, berättar Maria Gullberg Lorentsson, ordförande i utbildningsnämnden.

Två nya byggs

Sammanslagningar av förskolor planeras också.

– I huvudsak handlar det om att förskolor som varit verksamma i tillfälliga lokaler och lokaler som inte är anpassade för ändamålet ska flytta till två nybyggda, en ute på Sörgården med åtta avdelningar och en i centrum med sex avdelningar, säger Maria Gullberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gislavedsbor – och en barnvagnsförsäljare i kommunen – berätta om hur de märker av att barnafödandet har minskat, i klippet ovan. Foto: Emma Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet