Den 32-årige mannen dömdes av hovrätten till fyra års fängelse. Foto: Polisens förundersökning/Tecknare: Margareta Borg

Högsta domstolen prövar inte dom efter vapengömman i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott efter den så kallade vapengömman i Taberg, kommer inte att få sin dom prövad i Högsta domstolen. Fängelsedomen står därmed fast.

32-åringen ville frikännas helt men dömdes i hovrätten till fyra års fängelse. Både tingsrätten och hovrätten har fastställt att brottet var ideologiskt motiverat och att mannen tillhört den vänsterextrema rörelsen. Tingsrätten dömde honom dock till fem års fängelse för att vapenbrottet ansågs synnerligen grovt, men domen överklagades.

Och eftersom Högsta domstolen nu inte kommer att ta upp fallet kvarstår hovrättens dom på fyra års fängelse.

Har förnekat brott

Det var i juni förra året som polisen hittade ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar och ammunition i en container i Taberg, söder om Jönköping. Några månader senare hittades en väska med vapendelar och ammunition på Bondberget i Jönköping som kunde kopplas till det första fyndet. Totalt bestod fynden av fem halvautomatiska gevär och ammunition.

32-åringen kunde senare gripas i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen. Han har i förhör förnekat brott och hävdat att han låtit en annan person nyttja containern och att en del av polisens fynd hör samman med hans rollspelsintresse.

Så här berättade Anna-Lena Lodenius som skrivit mycket om den svenska extremvänstern vid rättegången i tingsrätten mot den nu dömde mannen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har skrivit mycket om den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen. Foto: TT/Arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet