Den 32-årige mannen dömdes av tingsrätten till fem års fängelse. Foto: Polisens förundersökning/Tecknare: Margareta Borg

Dömd för grovt vapenbrott anses rymningsbenägen

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-åring som dömts för grovt vapenbrott ska placeras på Hall i Södertälje. Kriminalvården anser att han måste placeras på anstalt med hög säkerhet.

Tidigare i år dömdes 32-åringen för grovt vapenbrott efter att vapen och vapendelar hittats i en container i Taberg. Tingsrätten dömde honom till fem års fängelse med hovrätten sänkte straffet till fyra år.

32-åringen har själv önskat att få avtjäna sitt straff på anstalten i Halmstad, Beateberg eller Tidaholm.

Risk för rymning

En utredning visar att risken för rymning eller fritagning är hög när det gäller 32-åringen. Risken för att han skulle kunna göra sig skyldig till misskötsamhet eller kriminalitet på anstalten anses också hög. Kriminalvården skriver därför i sitt beslut att mannen bör placeras på en anstalt av säkerhetsklass 1. Hall bedöms vara lämplig och en plats där är nu bokad.

Extremvänsterkoppling

Det var i juni 2018 som polisen hittade ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar och ammunition i containern. Vapenfynden har kunnat kopplas samman med fynd av vapendelar och ammunition i en väska som hittades några månader senare på Bondberget i Jönköping. Sammantaget har vapenfynden bestått av fem halvautomatiska gevär och ammunition.

Den 32-årige mannen kunde senare gripas i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen. Enligt åklagaren har mannen kopplingar till den utomparlamentariska extremvänstern och hon anser att brottsligheten varit politiskt motiverad, något som mannen själv har förnekat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet