Åklagare Petra Schöniger lämnade idag in ett åtal mot en man som misstänks för synnerligen grovt vapenbrott. Foto: SVT

Mängder av grova vapen hittades i container i Taberg – man åtalad

Uppdaterad
Publicerad

Idag åtalades den man i 30-årsåldern som greps efter en stor polisinsats i Taberg förra året då en mängd vapen hittades i en container. Mannen åtalas misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Enligt åklagaren har Säpo varit inblandad i utredningen och bidrog till att mannen kunde gripas i Göteborg.

Den sjätte juni larmades polisen av två personer som skulle göra inbrott i en container i Taberg. De båda tjuvarna hittade ett vapen och en stor mängd vapendelar – och valde att larma polisen.

I containern hittade polisen sedan flera vapendelar, som enligt åklagaren skulle kunna sättas ihop till ytterligare fyra kompletta liknande vapen. De hittade även delar till en annan form av halvautomatiskt gevär och ammunition.  

”Kommer från utlandet”

Enligt kammaråklagare Petra Schöniger har utredningen visat att vapnet, som är av typen AR-15, satts ihop och färdigställts inne i containern och att det därefter avfyrats.

– Det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger hon.

Vet ni var vapnet, vapendelarna och ammunitionen kommer ifrån?

– Utredningen har visat att de kommer från utlandet. Vi har inte närmare kunnat spåra vapendelarna mer än att de troligen kommer från USA, men det är inget som vi säkert kan säga.

Flera byggnader på industriområdet i Taberg spärrades av Foto: SVT

Ny vapengömma hittades i skogen

Mannen som nu åtalas är i 30-årsåldern och hemmahörande i Jönköpings län. Han var den person som hade hyrt containern och enligt åtalet kan mannen genom teknisk bevisning knytas både till containern samt ytterligare ett vapenfynd som gjordes på Bondberget i Huskvarna i oktober förra året.

Då hittade några orienterare en väska som innehöll vapendelar och patroner som är kompatibla med AR-15 samt diverse verktyg som behövs för att tillverka vapen av den här typen. Under senare delen av utredningen har dessa fynd kunnat kopplas samman med fynden i Taberg.

– Jag menar att mannen kan kopplas till de här fynden på flera sätt. Bland annat finns teknisk bevisning som binder honom till containern, det funktionsdugliga vapnet och fynden på Bondberget, säger Petra Schöniger.

Hör åklagaren berätta i klippet ovan.

Har kopplingar till autonoma miljön

Den misstänkta mannen förnekar brott. Han medger att det är han som i praktiken hyrt containern, men uppger att det inte var han som disponerade den när fynden gjordes.

Vad vapnen skulle användas till är dock oklart. Den nu åtalade mannen har kopplingar till den extrema vänstern.

Mannen var misstänkt för brott efter demonstrationerna i Jönköping mot Svenskarnas parti 2014, men utredningen lades ner. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Utredningen ger starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön. Jag påstår att det är en del i den här brottsligheten och en av anledningarna att det här ska rubriceras som synnerligen grovt vapenbrott, men för att inte föregripa prövningen i domstol vill jag inte närmare gå in på kopplingarna nu, säger Petra Schöniger.

Mannen häktades först i sin frånvaro innan han senare kunde gripas. Enligt Schöniger har Säkerhetspolisen (Säpo) varit involverad i utredningen från början och hjälpte till när mannen greps. 

– Han greps i en lägenhet i Göteborg, säger hon.

Tidigare misstänkt för brott

Mannen har tidigare varit misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med nazistiska Svenskarnas partis demonstration i Jönköping 1 maj 2014, men enligt Petra Schöniger lades utredningen ner eftersom preskriptionstiden för brotten gick ut. 

Schöniger utesluter inte att fler personer kan ha varit involverade i vapengömman i Taberg.

– Det finns vissa omständigheter som kan peka på det, säger hon. 

Den nu åtalade mannen har varit frihetsberövad misstänkt för grovt vapenbrott sedan den 25 juli förra året. Rättegången inleds den 2 maj.
 

Kallas ibland även för utomparlamentarisk vänster och är ett samlingsnamn på olika vänsterextrema politiska grupper som har socialistisk eller anarkistisk ideologi. Grupper i den autonoma vänstern organiserar sig icke-hierarkiskt och utan parlamentarisk representation.

Den autonoma vänstern betonar ”oberoende” kamper fristående från dominerande institutioner, ofta i form av utomparlamentarisk och utomfackling organisering, ibland kopplat till en frihetlig socialistisk ideologi.

Den autonoma miljön är en av tre extremistmiljöer som Säkerhetspolisen (Säpo) fokuserar på (övriga är den islamistiska miljön och vit makt-miljön).

Enligt Säpo sker merparten av de tre miljöernas otillåtna påverkan i form av hot och trakasserier, men skadegörelse förekommer också.

”Våld mot personer förekommer främst som ett resultat av dynamiken mellan vit makt-miljön och den autonoma miljön. Det kan handla om våldsamma konfrontationer mellan miljöerna, både i samband med stora offentliga manifestationer och vid mindre samlingar, och riktade angrepp mot enskilda personer i deras hemmiljö”, skriver Säpo.

Syftet med aktionerna är enligt Säpo att hindra motståndarna från att föra fram sitt politiska budskap, att försöka få den som drabbas att lämna sitt politiska engagemang och att avskräcka andra från att engagera sig politiskt.

Källa: Wikipedia, Säkerhetspolisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet