Foto: SVT

Åtal väcks för vapengömma i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal för den vapengömma som hittades i Taberg, söder om Jönköping, förra sommaren. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten är brottsrubriceringen synnerligen grovt vapenbrott.

I början av juni 2018 genomförde polisen en stor insats i ett industriområde i Taberg och enligt medieuppgifter hittades bland annat vapen i en container.

Åklagarmyndigheten skriver nu i pressmeddelandet att fyndet gällde ”ett stort antal vapendelar till halvautomatiska vapen samt ammunition till dessa”.

Grovt vapenbrott Taberg

En man i 30-årsåldern har suttit häktad sedan i somras misstänkt för brott i samband med vapenfynden. Han var först häktad i sin frånvaro och kunde senare gripas.

Analyser från NFC

Flera andra personer har tidigare figurerat i utredningen. Bland annat har ytterligare en man varit häktad, men han släpptes sedan.

Enligt Petra Schöniger, åklagare, är det dock bara mannen i 30-årsåldern som nu åtalas för vapengömman.

– Det är ingen annan som är misstänkt, säger hon.

Utredningen har dragit ut på tiden bland annat eftersom polisen väntat på analyser från Nationellt forensiskt centrum.

Förnekar brott

Enligt mannens advokat, Maria Sturesson, förnekar han brott. I övrigt vill hon inte kommentera hur mannen i 30-årsåldern ställer sig till åtalet.

– Han kommer att berätta i rättegången och det är vad som kommer redovisas från honom, ingenting annat, säger Maria Sturesson.

Åtalet kommer senast klockan 11 imorgon.  

Nedan finns ett inslag från polisinsatsen i juni förra året:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet