Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Gustav Borneling om hur hans skolgång påverkats av att han är särskilt begåvad. Foto: Linda Mathillas/SVT

Gustav går i åttan – läser redan gymnasiematte

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Borneling i årskurs 8 på Rosenholmsskolan i Forserum utanför Nässjö är särbegåvad. Ett av hans starkaste ämne i skolan är matematik och för att bli utmanad och stimulerad läser han därför kurser på gymnasienivå.

– Nu har jag den hjälp jag behöver för att få en riktig utmaning, säger 14-åringen.

Redan i förskolan märktes det att Gustav Borneling var särskilt begåvad. Han kunde räkna, skriva och läsa tidigt. På lågstadiet fick han den hjälp han behövde med hjälp av en speciallärare, men på mellanstadiet i årskurs 6 kände han att skolan blev långtråkig eftersom allt var för enkelt.

– Jag ville inte gå till skolan för jag lärde mig inte något. När man inte får en utmaning blir det ju inte lika kul.

Undervisas av lärare från gymnasiet

I dag fungerar skolan bra och en förklaring säger han är förstående lärare men också föräldrar som kämpat för att Gustav ska få den hjälp och det stöd som han har rätt till enligt skollagen.

Två gånger i veckan kommer en matematiklärare från Brinellgymnasiet i Nässjö och undervisar honom. Maria Malmqvist, klasslärare på Rosenholmsskolan, tycker det känns bra att Gustav kunnat fortsätta att vara en del av klassen trots att han behöver andra utmaningar än klaskamraterna för att inte tröttna.

– Gustav gör ju sina egna uppgifter på uppdrag av gymnasiet och det är så spännande att han lyckas med det trots att han är med oss här, säger hon.

I klippet ovan berättar Gustav om varför det är så viktigt att han och andra särbegåvade får rätt stöd och hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.