Foto: SVT/Kyllesjö skog

Hon analyserar skogsbrändernas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Annie Johansson från Skillingaryd är jägmästare och expert på skogsbränder. Nu finns hon mitt i händelsernas centrum och hjälper till att analysera de stora skogsbränderna som härjar.

Sedan i torsdags sitter Annie Johansson i staben vid den brand som härjar i Dalarna. Hon analyserar branden och hur den kan tänkas sprida sig för att tillsammans med andra ta fram det bästa underlaget för de som bestämmer hur släckningen ska göras.

– Det viktigaste är att ta fram ett bra säkerhetsunderlag för all personal i fält, säger Annie Johansson.

Hon arbetar tillsammans med bland annat en meteorolog och GIS-expert – en person som har uppgiften att hela tiden rita nya uppdaterade kartor.

Var med i Västmanland

Annie Johansson fanns på plats för fyra år sedan vid skogsbränderna i Västmanland.

– Det var ett av mina första uppdrag och det var väldigt omtumlande. Nu har jag mer erfarenhet än jag hade då, säger hon.

Då, för fyra år sedan, mötte hon många privatpersoner och vid de bränderna dog en person till följd av bränderna.

– Det var känslomässigt väldigt tufft för mig, säger hon.

Hoppas på regn

I dag är det mycket känslor av ett annat slag eftersom branden på minfältet Trängslet i Dalarna är så svårsläckt. Det finns odetonerad ammunition i markerna och det är helt enkelt för farligt att släcka elden.

– Det är så frustrerande! Vi har resurser, men vi är väldigt begränsade i vad vi kan göra. Just i dag får vi bara låta det brinna, berättar Annie Johansson när vi når henne på fredagen.

Hon tar en dag i taget och vet inte hur länge hon kommer behövas i arbetet, men hon hoppas att det ska vända snart.

– Mitt största hopp just nu är regnet. Vi ser en del mörka moln och vi hoppas att det ska börja regna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.