Ann-Mari Nilsson (C) utanför Rådhuset i Jönköping Foto: SVT/Linda Mathillas

Hon försvarar kostnaderna för Jordbron

Uppdaterad
Publicerad

Exakt vad alla markundersökningar som gjorts på Jordbron i Jönköping egentligen kostat skattebetalarna i Jönköping är det ingen av politikerna som kan svara på vid dagens presskonferens, men kostnaderna uppskattas till omkring 20 miljoner kronor.

Från och med idag är det pågående arbetet vid Jordbron i Jönköping stoppat och istället ska nya utredningar göras på Stadsparksvallen och på Elmiaområdet för att ta reda på var den kommande fotbollsarenan ska ligga. Men kommunstyrelsens ordförande Ann-Mari Nilsson(C) försvarar ändå de pengar som lagts ut på alla markundersökningar i området.

– Jag hade önskat att det hade varit på ett annat sätt, men det här är ändå utredningar som kan vara viktiga för framtiden när det gäller bland annat miljöstatus och vad marken kan användas till.

Attraktiv mark

Ann-Marie Nilsson säger att området som ligger centralt i Jönköping är attraktivt och att politikerna genom arbetet skaffat sig kunskap för framtiden. Exakt hur mycket bland annat projektering med mera kostat är oklart men ungefär 20 miljoner kronor, enligt Nilsson.

Samtidigt säger hon att man måste komma ihåg att projekteringskostnaderna på totalen var beräknat till en betydligt högre summa, 548 miljoner kronor.

Men 20 miljoner har detta kostat skattebetalarna, är det ändå inte mycket pengar?

– Det är mycket pengar men kan vi nu hitta ett bättre förslag som inte har så svåra markförhållanden så kanske det är värt detta för att få en mer kostnadseffektiv lösning, säger Ann-Mari Nilsson (C)

”Problem skjuts på framtiden”

Hon säger att hon känner sig nöjd över att partierna som idag enades är överens om att det nu gäller att hitta en lösning som är kostnadseffektiv både när det gäller drift och investering för en ny arena.

Kristdemokraterna valde idag att inte vara med i överenskommelsen mellan S, M, MP, C, V och L och kommunalrådet Andreas Sturesson tror inte att partierna är eniga när de kommande utredningarna väl är klar nästa år.

– Jag är övertygad om att partierna inte är överens i februari. Jag hade velat ha ett tydligt beslut före valet och inte skjuta problemen på framtiden, säger han.

– Man ska alltid ha respekt för fullmäktige och inte föregripa det men vi är trots allt sex partier och vi har träffat en överenskommelse . Det garanterar ju ändå med största säkerhet en väldigt stor majoritet i fullmäktige. Efter valet så kan man ändå se att den majoriteten kan bestå, säger Ann-Mari Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.