Olivia Elamsson från Vetlanda började med bandy men tillhör nu eliten i bågskytte. Foto: Emil Hammarström / SVT

Hon har skjutit sig till medaljer i SM och EM – tack vare fantasy

Uppdaterad
Publicerad

I somras fyllde hon 18 år och är redan juniormästare, seniormästare och hade internationella framgångar i bågskytte när EM ägde rum i Slovenien i slutet på september. Därifrån fick hon med sig två silvermedaljer.

Olivia Elamsson från Vetlanda spelade bandy under nästan hela sin barndom, men tappade intresset och tänkte egentligen inte börja med någon ny idrott.

Efter att ha funderat ett tag och tack vare intresset för fantasyböcker och fantasyserier började hon leta efter någonstans att prova bågskytte.

– Jag började tänkta på mitt intresse för fantasy, jag läser mycket böcker och tittar mycket på serier. Då bestämde jag mig för att kolla upp om det fanns någon bågskytteklubb i närheten, säger Olivia Elamsson.

Hade talang

Närmare än vad hon trodde hittade hon en bågskytteklubb och började träna. Det skulle snart visa sig att hon har en talang för sporten.

– När jag började träna tyckte jag själv att det gick bra, sen uppmärksammade också tränarna mig och ganska snabbt fick jag gå upp i en högre träningsgrupp och då insåg jag väl att jag hade någonting på gång, säger Olivia Elamsson.

Medaljer på både nationell och internationell nivå

Sedan dess har hon vunnit flera svenska mästerskap och även visat framfötterna på internationell nivå.

– Jag har vunnit sex stycken SM, jag har även tagit ett guld i nordiska mästerskapen och sen vann jag inte på EM men jag tog två silver, berättar Olivia Elamsson.

Hennes nästa mål är att kvala in till VM.

– Det är VM nästa år, så jag hoppas verkligen att kunna kvala in och få en pallplats, säger Olivia Elamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.