Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter en skjutning i sitt bostadsområde bestämde sig Khadra Abyan att agera. Nu är hon nominerad till Årets volontär. Hör henne berätta i klippet. Foto: Kristin Renulf/SVT

Hon nominerades till årets volontär – agerade efter skjutning av pojke

Uppdaterad
Publicerad

Efter en uppmärksammad skjutning på Öxnehaga i Huskvarna då en ung pojke skadades, valde Khadra Abyan att agera. Hon startade föreningen Hand till hand, där kvinnor tillsammas ökar tryggheten i flera bostadsområden. I helgen tävlade hon om att bli årets volontär.

Sedan starten 2019 har verksamheten Hand till hand vuxit och omfattar nu cirka 100 kvinnor. Tillsammans genomför de trygghetsskapande arbete som kvällsvandringar, föräldraskapsföreläsningar, ”killsnack” och aktiviteter för barn och unga. Verksamheten stöttas även av Jönköpings kommun, bostadsbolaget Vätterhem och studieförbundet NBV.

– Att förändra något kan inte bara ligga på statens axlar. Det är vi som bor i de här områdena som kan förändra något, säger Khadra Abyan.

Finalist till priset

När en pojke sköts hösten 2019 blev det nog för Khadra Abyan, som kände att det lika gärna kunde varit hennes egna barn som drabbats. Efter två års arbete med Hand till hand upplever hon att arbetet som föreningen lägger ner gör skillnad.

En bekräftelse på det är att hon nu är en av tio finalister till priset Årets volontär som delas ut av Volontärbyrån för att att uppmärksamma ideella engagemang i Sverige.

– Det känns i hjärtat. Det är skönt att folk tycker att vi gör något bra, säger Khadra Abyan.

”Vi är alla vinnare”

Under söndagen delades utmärkelsen ut i samband med Frivilligdagen, men det blev inte Khadra Abyan som tog hem priset.

Vinnare blev William Stenvall Zetterström, engagerad i RFSL Jämtland Härjedalen. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för att motverka osynlighet och ensamhet för hbtqi-personer i sitt lokalsamhälle.

När SVT Nyheter Jönköping når Khadra är hon trots allt ändå nöjd.

– Vi alla tio är vinnare. Nu blev det inte vi i år och alla kan ju inte vinna, skrattar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer