Marie Borgström, bordtennisdomare från Mariannelund. Foto: Philip Naskret/SVT

Hon ska döma bordtennis-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hon är har aldrig spelat bordtennis och blev bordtennisdomare nästan av en slump. Nu ska Marie Borgström från Mariannelund döma lag-VM i bordtennis som drar igång i Halmstad den 29 april.

– Det är stort. Jag har drömt om att döma VM, men jag trodde inte det skulle bli sant, säger hon.

Marie Borgström arbetar som lärare på Furulundskolan och i dag dömer hon en match på skoj mellan några elever.  

Hon kom in på bordtennisen när två av hennes barn blev intresserade av sporten.

VM i bordtennis 2018

Maries man startade bordtennissektionen inom Mariannelunds AIS och verksamheten växte. Snart behövdes det fler domare.

– Jag blev tillfrågad som pingismamma om jag ville döma och jag tänkte att det där går aldrig. Det går snabbt, jag hinner inte med och jag kommer göra bort mig, säger Marie Borgström.   

Dömt i över 20 år

Men hon fastnade för domarrollen och gick först en distriktsdomarutbildning. Marie Borgström utbildade sig sedan även till förbundsdomare och hon har nu dömt bordtennis i över 20 år.

– Det svåraste är att vara fokuserad under så lång tid. Vi dömer en match och så fort den är avslutad så sätter vi igång att döma nästa match. Det rullar på i pass om cirka två eller tre timmar, säger hon.

När Marie Borgström ansökte om att döma VM i Halmstad hamnade hon först som reserv, men efter flera återbud fick hon plötsligt beskedet att hon blivit uttagen att döma mästerskapen.

– Jag ser det verkligen som ett hedersuppdrag och jag vill känna att jag gör ett bra jobb när jag väl nu är där, säger Marie Borgström.

Mycket förberedelser

Nu är det mycket förberedelser. Marie Borgström har fått en hel del dokument från Svenska Bordtennisförbundet med regler som hon måste läsa på innan VM drar igång.

– Jag fräschar upp mina kunskaper i att döma pingis på engelska. Det har även kommit till några regeländringar sedan senaste mästerskapen som man måste sätta sig in i, säger hon.

Hur tror du det kommer gå?

– Min förhoppning är att det kommer gå jättebra och att om du frågar mig om en månad så ska jag vara jättenöjd över det VM som jag genomfört som domare.  

FAKTA: Lag-VM i bordtennis

Håller på mellan 29 april och 6 maj i Halmstad, Hallands län.

Sammanlagt deltar 144 dam- och herrlag från över 100 olika nationer.

De svenska herrarna är rankade som nummer nio i världen och damerna är rankade på plats 24.

Senast Sveriges herrar tog guld var under VM i Kuala Lumpur år 2000.

SVT sänder bordtennis-VM. TV-tiderna finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet