Berättelsen om Majas upplevelser under coronapandemin är anebybon Lena Algeskärs debut som barnboksförfattare. Foto: Kristin Renulf / SVT

Lena Algeskär från Aneby skev en barnbok om coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Lena Algeskär från Aneby hade länge tänkt skriva en bok för barn och när coronaviruset drabbade världen tog en idé fart. Boken ”Maja och viruset” kom till under en natt.

Hör Lena Algeskär i klippet ovan berätta om hur hon fick idén till sin bokdebut.

– Jag vaknade vid 02-tiden och plötsligt visste jag, det bara rann ur mig, säger Lena Algeskär.

Corona Jönköping

Boken handlar om Maja och hennes upplevelser under pandemin. Sådant som är annorlunda, saker man inte får göra och sådant man måste göra. Den riktar sig till barn mellan 3-9 år och idén till en barnbok fick Lena Algeskär när barnbarnet började ställa frågor om coronaviruset.

– Då tänkte jag att det behövdes en bok för att förklara på ett enkelt sätt.

Fler på gång

Boken gav hon ut på egen hand utan något förlag i ryggen. Men hittills har över 200 exemplar sålts och fler är beställda.

– Mottagandet har varit väldigt bra.

Vid sidan av skrivandet  jobbar Lena Algeskär heltid på en gruppbostad. Även där finns en målgrupp för hennes bok upplever hon, med det enkla tilltalet och de färgglada bilderna.

Men att blir författare på heltid är inget hon planerar, även om flera uppföljare till boken om Maja redan är på gång.

– Nej, det är jag för rastlös för. Men jag skulle absolut vilja utveckla skrivandet mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet