Foto: Johannes Tolf/SVT

Hör hur kyrkomusikerna i Jönköping vill förändra psalmboken

Publicerad

Fler psalmer för vigslar, det är ett av önskemålen som kyrkomusikerna Annica Sjöstrand och Edward Eklöf i Jönköping önskar sig nu när en ny psalmbok ska tas fram. Den senaste kom 1986.

Svenska kyrkan har inlett arbetet med att ta fram en ny psalmbok och när SVT träffar ett par organister på plats i Sofiakyrkan i Jönköping för att höra hur de vill uppdatera kyrkosångsfloran svarar båda samstämmigt.

– Jag tycker att det saknas fler psalmer som fungerar bra vid begravningar, dop och vigslar, säger Annica Sjöstrand, vilket även kollegan Edward instämmer i.

De anser att det är viktigt att det finns bra psalmunderlag vid dessa ceremonier eftersom det är tillfällen då många som normalt inte går i kyrkan sitter i kyrkbänken.

I klippet hör du dem besvara frågan om en psalm verkligen måste låta som en klassisk psalm eller om man kan förändra psalmboken mer radikalt den här gången för att anpassa den till samtidens influenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.