Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reibjörn Carlshamre, domkyrkoorganist i Skara Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Domkyrkoorganisten: ”Vi måste hitta psalmer som är lättare att ta till sig”

Uppdaterad
Publicerad

I Skara domkyrka arbetar Reibjörn Carlshamre som domkyrkoorganist. Han ser flera områden där det behövs nya psalmer när Svenska kyrkan nu ska ta fram en ny psalmbok.

– Människor söker sig till kyrkan när det sker stora katastrofer. Därför kan vi behöva psalmer som på något sätt uttrycker vår förtvivlan, vår sorg och som hjälper oss i ett svårt läge, säger Reibjörn Carlshamre.

Tiderna förändras och i dag är psalmerna inte lika bekanta för kyrkobesökarna som de var förr. Därför framhåller Reibjörn Carlshamre att psalmerna måste vara enkla och lätta att ta till sig vid korta, enstaka besök i kyrkan.

– I dag har vi inte ett folk som kan psalmer, säger Reibjörn Carlshamre. Samtidigt påpekar han att nya psalmboken inte får bli ett hastverk, utan processen måste få ta tid.

I klippet ovan hör du vad domkyrkoorganisten i Skara önskar sig av en ny psalmbok och vilka psalmer han är säker på kommer vara kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer