Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Tobin, projektledare för förstudien om Svenska kyrkans nya psalmbok Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Svåra uppdraget i Gråbo: Ta fram ny psalmbok

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Svenska kyrkan inlett arbetet med att ta fram en ny psalmbok. Den senaste kom 1986. Bland annat efterfrågas fler vigselpsalmer och fler psalmer för begravningar.

– 1986 så kunde man ägna nästan 20 år åt att ta fram en psalmbok. Det kommer troligtvis inte att gå nu, säger projektledaren Henrik Tobin.

Från sitt kontor i Gråbo, i Lerums kommun, samordnar Henrik Tobin arbetet med psalmboken. Församlingarna lär vilja ha fler psalmer för bröllop och begravning, men än görs inga val av psalmer. Nu pågår en tvåårig förstudie som ska vara klar 2021. Den handlar mer om upphovsrätt och ekonomi – men den här gången får det inte ta lika lång tid som senast.

Annorlunda 2020

Det ser också annorlunda ut 2020. I många kyrkor har stora monitorer ersatt äldre tiders psalmtavlor. På monitorerna ses psalmtexten. Nya psalmer skrivs hela tiden och publiceras i dag ofta direkt på nätet.

– Vad som inte fanns 1986 är hela det digitala fältet, konstaterar Henrik Tobin.

Blir det verkligen en klassisk fysisk psalmbok som du kan hålla i handen? Och, kan vem som helst skicka in förslag på en psalm? Henrik Tobin svarar i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer