Peter Lundgren väntar på att förhandlingen i tingsrätten ska starta. Ett stort medieuppbåd följde rättegången. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Hovrätten avslår Peter Lundgrens (SD) begäran

Uppdaterad
Publicerad

Inför hovrättsförhandlingen gällande sexuellt ofredande vill EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) att förundersökningen kompletteras med telefonlistor från tidigare partikollegan Kristina Winbergs mobiltelefon. Hovrätten har avslagit hans begäran.

Peter Lundgren åtalades för att sexuellt ha ofredat en partikollega på ett hotellrum i samband med ett partiarrangemang i mars 2018. Lundgren friades i tingsrätten, men åklagaren Maria Sterup överklagade domen.

Inför förhandlingarna i Göta hovrätt har Peter Lundgren begärt att samtalslistor från tidigare partikamraten Kristina Winbergs mobiltelefon ska tas in i förundersökningen. Winbergs spelade in ett samtal med kvinnan som, enligt åtalet, utsattes för sexuellt ofredande av Lundgren.

Filmen hamnade sedan hos tidningen Expressen, som publicerade delar av den. Winberg har hävdat att hennes telefon blivit stulen och att hon inte läckt filmen till tidningen.

Begäran avslås

Peter Lundgren hävdar i sin begäran till hovrätten att samtalslistorna från 2018-2020 skulle visa att Winbergs telefon inte alls stulits. Lundgren och hans försvarsadvokat hävdade i tingsrätten att Winberg hade politiska motiv för att få bort Peter Lundgren som kandiat till Europaparlamentsvalet. Om han inte kandiderade skulle hennes chanser öka att få den sista platsen för Sverigedemokraterna i EU-parlamentet.

Men hovrätten avslår Lundgrens begäran: ”Med hänsyn till vad som har angivits avseende syftet med den begärda kompletteringen bedömer hovrätten att det inte finns skäl att komplettera förundersökningen i enlighet med vad Peter Lundgren har begärt”, skriver rätten i sitt beslut.

Två nya ljudfiler

Åklagaren har dock fått komplettera förundersökningen med två nya ljudfiler, samt ett sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum gällande ljudfilernas äkthet.

Hovrätten har ännu inte meddelat när förhandlingarna där kommer att hållas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar åklagaren Maria Sterup och advokaten Tor Åström vad de tyckte om rättegången mot Peter Lundgren. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer