Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Det beslöt åklagaren på fredagen.

– Jag har inte fått någon information alls om detta annat än från medier, säger Lundgren till SVT Nyheter.

Peter Lundgren åtalas för händelsen som skedde på ett hotellrum i Nacka i mars 2018. Peter Lundgren själv har bekräftat att han i samband med händelse lagt sin hand på en kvinnlig kollegas bröst.

Enligt åtalspunkten sexuellt ofredande har Peter Lundgren ofredat SD-kollegan ”på ett sätt som kunde förväntas kränka” hennes ”sexuella integritet, genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade ge mig en puss. Peter Lundgren begick gärningen med uppsåt.”

Vill även pröva fallet som ofredande

Om agerandet inte anses vara av sexuell karaktär vill åklagaren att Jönköpings tingrätt i andra hand ska pröva om vad som hände kan klassas som ofredande.

”Peter Lundgren har på ovannämnda tid och plats genom sitt ovan beskrivna fysiska antastande ofredat” personen ”vilket kunde förväntas kränka hennes frid på ett kännbart sätt. Peter Lundgren begick gärningen med uppsåt”, står det i åtalet.

Åklagaren: ”Jag har åtalsplikt”

Peter Lundgren har bett om ursäkt för händelsen, och kvinnan i fråga sa i samband med det att frågan var ”utagerad”.

”Jag sa ifrån och han slutade”, sa SD-kvinnan i en kommentar som SVT Nyheter tidigare har fått av Sverigedemokraternas pressavdelning.

Men att båda parter menar att händelsen är utargerad spelar ingen roll för åtalet meddelar åklagaren Maria Sterup.

– Ett brottsoffer kan inte själv bestämma om det ska väckas åtal eller inte när det gäller den här typen av brott. Det här gäller under allmänt åtal och jag har åtalsplikt om bevisningen är sådan att jag kan emotse en fällande dom, säger hon till SVT Nyheter.

Lundgren: ”Förvånad”

När SVT Nyheter når Peter Lundgren på telefon är han fåordig.

– Jag har inte fått någon information alls om det här annat än från medier som ringt, säger han.

Är du förvånad över beskedet?

– Ja, det får man säga att jag är.

SD:s presschef Henrik Gustafsson skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Vi har från start haft god dialog med berörda parter och har därför sett ärendet som utagerat. Sett till de nya uppgifter som framkommit får vi invänta den process vår rättsvårdande myndighet nu genomför. Något vi naturligtvis kommer att bevaka och följa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.