Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren om åtalet mot Peter Lundgren (SD): Faller under allmänt åtal  

Åklagaren om åtalet mot Peter Lundgren (SD): Faller under allmänt åtal  

Publicerad

Trots att både Sverigedemokraternas Peter Lundgren och kvinnan som han misstänks för att ha ofredat sexuellt anser att frågan är utagerad åtalar åklagaren Lundgren.
– Jag har åtalsplikt om bevisningen är som sådan att jag kan emotse en fällande dom, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

På fredagen beslöt åklagaren Maria Sterup att åtala Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren för sexuellt ofredande, alternativt ofredande, för det som skedde på ett hotellrum i Nacka i mars 2018.

– Kvinnan har bland annat blivit tafsad på brösten. Det är det allvarligaste i fallet, säger Maria Sterup till SVT Nyheter.

”Jag har åtalsplikt”

Även om Peter Lundgren och kvinnan både är överens om att händelsen inte skulle drivas vidare rättsligt tror Maria Sterup att det blir en fällande dom.  

– Ett brottsoffer kan inte själv bestämma om ett åtal när det gäller den här typen av brott. Det här gäller under allmänt åtal och jag har åtalsplikt om bevisningen är som sådan att jag kan emotse en fällande dom, säger hon.

Maria Sterup påpekar att Lundgrens fall inte skiljer sig från andra fall att misstänkt sexuellt ofredande.

– Det här är inget annorlunda mål än andra mål som rör sexuellt ofredande. Det har behandlats exakt på samma sätt som andra typer av sexuellt ofredande. Det är inget anmärkningsvärt på något sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer