Peter Lundgren (SD) frias i fallet om sexofredande

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14 presenterades domen i Jönköpings tingsrätt mot Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren från Gnosjö som stått inför rätta misstänkt för sexuellt ofredande av en partikamrat. Lundgren frias från anklagelserna.

Lundgren stod inför rätta för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum för 2,5 år sedan i samband med en fest på ett hotellrum under en valkonferens.

Tingsrätten menar i sitt ogillande att åklagarens bevisning, bland annat i form av en inspelning på en telefon, inte räcker. I domen skriver tingsrätten att det är svårt att slå fast vad som hände, och hur, på hotellrummet för två år sedan.

Åklagaren ska fundera

Åklagaren Maria Sterup har idag bara läst igenom domen hastigt och har inte bestämt om hon ska överklaga eller inte.

– Spontant tycker jag att det är lite underligt skrivet i domen. Men jag ska läsa igenom den ordentligt och fundera på hur jag ska gå vidare, jag har ju några veckor på mig, säger hon.

”Minns inte”

Under tingsrättsförhandlingarna var det svårt att få de inblandade att berätta vad som hände. Lundgren som i polisförhör uppgett att han ska ha tagit tag i hennes bröst hävdade under rättegången att hans minnen från händelsen var diffusa.

Inte heller vittnen till händelsen kom ihåg vad som hände och den kvinnliga partikamraten som ska ha utsatts uppgav att hon inte hade några minnen av händelsen.

”Väntat utslag”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof  är inte förvånad över tingsrättens friande dom.

– Utslaget var väntat. Det har stått klart från första stund att det var ett mycket märkligt åtal som väcktes, inte minst då det saknas en målsägare. Vi välkomnar därför beskedet och ser fram emot att lägga detta bakom oss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.