Sverigedemokraternas EU-parlamentariker, Peter Lundgren, är misstänkt för sexuellt ofredande. Foto: Fredrik Persson/TT/SVT

Rättegång mot Peter Lundgren (SD) i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hålls rättegången mot Sverigedemokraternas EU-parlamentariker, Peter Lundgren, vid Jönköpings tingsrätt. Han står åtalad för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum för 2,5 år sedan.

Det var i samband med en valkonferens på ett hotell i Nacka den 17 mars 2018 som det sexuella ofredandet ska ha ägt rum.

Enligt åtalet ska Lundgren då ha ofredat en kvinnlig partikamrat ”på ett sätt som kunde förväntas kränka” hennes ”sexuella integritet, genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade ge mig en puss. Peter Lundgren begick gärningen med uppsåt.”

Lundgren förnekar brott

Lundgren, förnekar brott, men har i förhör uppgett att kvinnan dansat utmanande framför honom och sedan satt sig grensle över hans ben och att han då ska ha tagit tag i hennes bröst. Enligt Lundgren ska hon då ha sagt nej, rest sig upp och dansat vidare.

Kvinnan har inte velat medverka i utredningen och har i förhören svarat inga kommentarer på många av åklagarens frågor.

– Ett brottsoffer kan inte själv bestämma om ett åtal när det gäller den här typen av brott. Det här gäller under allmänt åtal och jag har åtalsplikt om bevisningen är som sådan att jag kan emotse en fällande dom, sa åklagaren Maria Sterup i samband med att hon presenterade åtalet.

Inspelat samtal med partikamrat

En del i åklagarens bevisning är en inspelning som tidigare EU-parlamentarikern Kristina Winberg gjort med kvinnan någon dag efter händelsen och som senare publicerades i tidningen Expressen. I denna diskuterar de händelsen där Lundgren enligt åtalet ska ha ofredat kvinnan.

På hotellrummet fanns förutom Lundgren, kvinnan och Kristina Winberg ytterligare tre personer. Deras beskrivning av händelseförloppet skiljer sig från varandra och är olika detaljerade.

Rättegången inleds klockan 9.30 i Jönköpings tingsrätt. SVT Nyheter Jönköping kommer direktrapportera och du kan följa det här på vår sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer