I klippet berättar åklagaren Maria Sterup och advokaten Tor Åström vad de tyckte om rättegången mot Peter Lundgren. Foto: SVT

Rättegången mot Peter Lundgren (SD) – SVT rapporterade direkt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls rättegången mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD). SVT Nyheter Jönköping rapporterade direkt från Jönköpings tingsrätt. Läs rapporteringen nedan.

Rättegången mot Peter Lundgren (SD)

Nu avslutar vi och tackar för visat intresse.

Dom meddelas den 28 oktober klockan 14.

Nu avslutas rättegången.

Försvaret menar att det inte är klarlagt vad som hände och att målsägaren inte kände sig kränkt. Menar att åklagaren inte har styrkt att ett sexuellt ofredande begåtts.

Försvaret menar att Winberg hade vinning av att misskreditera Lundgren. Varför har hon hållit på filen i över ett år, varför gör hon inte en polisanmälan i anslutning till händelsen 2018, undrar Åström i sitt slutanförande.

Försvaret ifrågasätter bevisningen och menar att ljudfilen och den inspelade filmen är udda bevisning. Ljudfilen kan har klippts och klistrats. Han lyfter också fram att Winberg till vittnens som försvaret åberopar ska ha sagt att hon hade material på sin mobil som kunde fälla Lundgren. Åström menar också att Peter Lundgren erkände "mer "på den inspelade filmen än vad som hänt för att minska den politiska skadan under EU-valskampanjen.

Ställer frågan om åklagaren kunnat bevisa vad som hänt. Försvarsadvokat Åström menar att åklagaren inte lyckats med det utan bara hänvisar till vad som sagts i förhör. Han betonar att målsägaren själv inte har upplevt att hon blivit kränkt på hotellrummet den aktuella kvällen.

Advokat Tor Åström inleder nu sin slutplädering.

Åklagaren menar att åtalet är styrkt. Yrkar på att Lundgren ska dömas till böter.

Åklagaren menar att det är en påtvingad kontakt och därför ska betraktas som ett sexuellt ofredande. Filmen han själv spelat in visar att han själv tycker att han betett sig felaktigt, menar åklagaren.

I klippet ovan kommenterar åklagaren Maria Sterup och Peter Lundgrens försvarsadvokat Tor Åström dagens förhandling i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.