Hovrätten ska nu ta upp målet där en 32-årig man är misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Foto: SVT/Teckning: Margareta Borg

Hovrätten tar upp målet med vapengömman

Publicerad

På torsdagen inleddes förhandlingar i Göta hovrätt i fallet med vapengömman i Taberg där en man i 30-årsåldern är misstänkt. Tingsrätten dömde honom till fem års fängelse men han menar att han är oskyldig och har överklagat domen.

Det var i juni förra året som polisen hittade bland annat ett halvautomatisk vapen, flera vapendelar och ammunition i en container i Taberg. Några månader senare hittades också fler vapendelar och ammunition i en väska på Bondberget i Jönköping.

En 32-åring greps i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen. Enligt åklagaren har mannen kopplingar till den utomparlamentariska extremvänstern. Det förnekar han själv. Han förnekar också brott.

Mannen är misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Jönköpings tingsrätt dömde honom till fem års fängelse. Nu är tre dagar avsatta för hovrättsförhandlingar, som alltså inleds på torsdagen.

Enligt P4 Jönköping yrkade åklagaren vid förhandlingarna på torsdagen på att straffet ska skärpas för 32-åringen, inte minst eftersom det finns ny bevisning mot honom.

Så här sa Anna-Lena Lodenius, expert på den svenska extremvänstern, när åtalet kom:

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har skrivit mycket om den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen. Foto: TT/Arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer