Den 32-årige mannen dömdes av tingsrätten till fem års fängelse. Foto: Polisens förundersökning/Tecknare: Margareta Borg

Försvarsmakten vill sparka 32-åring som dömts för vapengömma

Publicerad

Försvarsmakten vill nu sparka den 32-årige soldat som dömts till fängelse för den uppmärksammade vapengömman i Taberg utanför Jönköping. Det framkommer i en hemställan som hans regemente skrivit till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

SVT har tidigare rapporterat om att mannen har en anställning inom Försvarsmakten och att han inte längre fick tjänstgöra efter att brottsmisstankarna mot honom uppdagades.

– Hans anställning finns kvar tills den rättsliga prövningen är över. Vid en fällande dom kommer myndigheten titta på om man ska avskilja honom från hans anställning, sa Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till SVT.

Anställd som sjukvårdare

Nu skriver regementet att 32-åringen ska skiljas från sin anställning ”då förtroendet (...) inte längre finns”.

I hemställan framgår att mannen varit anställd som sjukvårdare.

Flera byggnader på industriområdet i Taberg spärrades av. Foto: SVT

Det var i juni förra året som polisen hittade bland annat ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar som kunde sättas ihop till funktionsdugliga vapen och ammunition i en container i Taberg och på Bondberget i Huskvarna.

Polisutredningen visade att 32-åringen hyrt containern och han kunde senare gripas i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen.

Kopplingar till extremvänstern

Mannen har flera kopplingar till den våldsbejakande extremvänstern och han har även tidigare varit misstänkt för politisk brottslighet i samband med en antifascistisk demonstration.

Enligt åklagaren har det funnits idelogiska motiv bakom att vapnen införskaffats. Men 32-åringen har förnekat både de politiska kopplingarna och att han haft någon kännedom om att vapnen hade förvarats i containern.

Jönköpings tingsrätt gick dock på åklagarens linje och dömde i maj 32-åringen till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott. Både han och åklagaren har överklagat domen.

Fallet ska upp i hovrätten den 11 juli.

Så här sa Anna-Lena Lodenius, expert på den svenska extremvänstern, när åtalet kom:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har skrivit mycket om den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen. Foto: TT/Arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet