Ett av vapnen som hittades i containern i Taberg. Foto: Ur förundersökningen Visa alla (3)
Visa alla (3)

Åtalad för vapengömma är anställd av Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-årsåldern som står åtalad för vapengömman i Taberg arbetar för Försvarsmakten. Trots att han redan 2014 var misstänkt för politisk brottslighet har hans anställning fortsatt.

Mannen greps med hjälp av Säpo efter att polisen hittat en vapengömma i en container i Taberg i början av juni förra året. Förutom flera vapen och vapendelar förvarades även bland annat en polisjacka och en peruk i containern.

När polisen senare genomförde en husrannsakan hemma hos mannen hittades flera föremål som tyder på kopplingar till den våldsbejakande autonoma vänsterrörelsen.

”Ideologiskt motiverad”

Kammaråklagare Petra Schöniger menar att vapenbrottet ska bedömas som synnerligen grovt bland annat eftersom ”brottsligheten varit ideologiskt motiverad”.

Polisen hittade även bevis för att mannen är anställd av Försvarsmakten.

– Jag har inte koll på hans exakta befattning. Däremot så har han haft en anställning som deltidsanställd soldat, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Får inte tjänstgöra

Enligt honom får inte mannen längre tjänstgöra sedan misstankarna mot honom uppdagades, vilket bland annat innebär att han inte har tillgång till vapen eller hemliga uppgifter.  

– Hans anställning finns kvar tills den rättsliga prövningen är över. Vid en fällande dom kommer myndigheten titta på om man ska avskilja honom från hans anställning, säger Jesper Tengroth.

Mannen förnekar brott och hävdar bland annat att han låtit en annan person använda containern och att vissa av fynden skulle användas till rollspel. Han hävdar även att föremålen med koppling till den autonoma miljön är en del av hans socialantropologiska studier.

Misstänkt för politisk brottslighet

Men mannen har varit misstänkt för politisk brottslighet tidigare. För fem år sedan blev han misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med den motdemonstration som arrangerades mot nazistiska Svenskarnas parti i Jönköping, men den utredningen lades ner.  

Hur kommer det sig att han kunde jobba kvar hos er?

– Jag kan inte svara på det. Det görs ju säkerhetsprövningar av all personal inom Försvarsmakten, men jag har inte koll på varför varningsklockorna inte ringde i det här ärendet, säger Tengroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet