Vapengömman i Taberg – domen överklagas

Publicerad

Domen mot den man som dömdes till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott efter vapengömman i Taberg söder om Jönköping har överklagats.

Det är både den dömde mannen samt åklagaren som överklagar domen. Åklagaren vill att mannen precis som i tingsrätten ska dömas för synnerligen grovt vapenbrott även i hovrätten, men att fängelsestraffet ska vara längre än fem år.

Mannen som av tingsrätten dömdes till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott begär genom sitt ombud att bli frikänd, eller att straffet ska sänkas.

Straffskalan för brottet är fängelse i lägst fyra år och högst sex år.

Vapenfynd i container

Det var i juni förra året som polisen hittade ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar och ammunition bland annat i en container i Taberg. Vapenfynden har kunnat kopplas samman med fynd av vapendelar och ammunition i en väska som hittades några månader senare på Bondberget i Jönköping. Sammantaget har vapenfynden bestått av fem halvautomatiska gevär och ammunition.

En 32-årig man kunde senare gripas i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen. Enligt åklagaren har mannen kopplingar till den utomparlamentariska extremvänstern och hon menar att brottsligheten varit politiskt motiverad.

Risk att vapnen skulle användas i autonoma miljön

Tingsrätten gick på åklagarens linje och menar att anledningen till att mannen dömdes till fängelse i fem år är att de vägt in att han tillhör den autonoma miljön och att det fanns en risk att vapnen skulle kunna komma till användning där.

– I min roll som åklagare handlar det inte om att vara nöjd eller inte men jag konstaterar att tingsrätten har gjort samma bedömning av bevisningen och omständigheterna som jag gjort och att det ska bedömas som synnerligen grovt vapenbrott, sa åklagare Petra Schöniger då tingsrättsdomen avkunnades.

Förnekat brott

32-åringen har i förhör förnekat brott och hävdat att han låtit en annan person nyttja containern och att en del av polisens fynd hör samman med hans rollspelsintresse.

Han har även förnekat att han har kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet