Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samtliga åhörare visiterades noga innan de släpptes in i tingsrätten. Under den första rättegångsdagen uppträdde den misstänkte mannen på ett säkert sätt och log och nickade mot den kamera som förmedlade bilder till åhörare. I klippet ovan hör ni ljudupptagningar från första rättegångsdagen. Foto: SVT/Teckning: Margareta BorgVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stort säkerhetspådrag då rättegång om grovt vapenbrott inleddes

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den man som åtalats misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott i Taberg inleddes under torsdagen. Den misstänkte mannen uppträdde under rättegångens inledning ledigt och säkert och nickade mot åhörarna.

Det är ett stort säkerhetspådrag kring den uppmärksammade rättegången som beräknas pågå i fem dagar i Jönköpings tingsrätt. Rättegången hålls i säkerhetssalen, men åhörare och media får sitta i en helt annan rättssal och följa rättegången via videolänk.

Samtliga lokala medier samt någon riksmedia var på plats samt ett drygt tiotal åhörare. Då den misstänkte mannen kom in i rättegångssalen tillsammans med sin advokat uppträdde han självsäkert och ledigt. Han log och nickade mot kameran som filmar det som händer i säkerhetssalen då han presenterades av domaren och då hans advokat inte hördes tydligt var han snabbt framme och rättade till hennes mikrofon.

Vapnen skulle användas inom autonoma miljön

Åklagare, Petra Schöniger inledde rättegången med sin sakframställan där hon bland annat tryckte på att polisutredningen visar att den misstänkte mannen starkt stöder den autonoma miljön som hon menar är en kriminell miljö och att de vapen som hittades i containern skulle användas inom ramen för den miljön.

Mannens advokat uppgav att mannen förnekar brott och att han skulle ha någon ideologisk bakgrund.
 

SVT-reportern Philip Naskret var på plats under den första rättegångsdagen. Se klipp nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vapenbrottet upp i tingsrätten – detta hände första dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet