Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har skrivit mycket om den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen. Foto: TT/Arkivbild

Experten: ”Ovanligt att hitta automatvapen hos vänsterextremister”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar rättegången mot den man i 30-årsåldern som åtalats för en vapengömma i Taberg utanför Jönköping. Enligt åklagaren är brottsligheten ideologiskt motiverad.

– Jag är förvånad att man hittar automatvapen hos vänsterextremister. Det är extremt ovanligt, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare.

Anna-Lena Lodenius har skrivit mycket om den svenska extremvänstern och hon beskriver den autonoma rörelsen som ett löst nätverk av tillfälliga konstellationer.

– Den har legat ganska lågt på sistone. Många är väldigt unga och lämnar det här efter kort tid så det är stor genomströmning, säger hon.

Grovt vapenbrott Taberg

Enligt Lodenius har den autonoma rörelsens våldssanvändning främst riktat sig mot meningsmotståndare inom exempelvis vit makt-rörelsen, men ute i Europa har det sett annorlunda ut. Där har det funnit flera grupper som drivit en väpnad kamp.

Politiskt motiverade bankrån

Anna-Lena Lodenius tar bland annat upp danska Blekingegadeligan, som genomförde politiskt motiverade bankrån fram till 80-talet, och 17:e novemberrörelsen i Grekland.

– De greps 2002 för 23 mord och ett 80-tal rån, säger hon.

Och Lodenius uppger att hon inte är förvånad att den här vapengömman hittades just i Jönköpingstrakten.

– I Jönköping har det lokalt varit väldigt hårdförda attacker på nazister. Den autonoma rörelsen har varit väldigt stark där i många år, mer militant och bättre organiserad än på andra håll, säger hon.    

Mannen som åtalats för vapengömman förnekar brott och även att han har kopplingar till den autonoma rörelsen. Men Anna-Lena Lodenius har läst förundersökningen och menar att det är tydligt att mannen drivits av ideologiska motiv.

– Jag tycker det är svårt att bortse från när man ser vad han har skrivit, både i brev till vänner och i egna anteckningar, säger hon.

Inte terrorbrott

Trots att mannen åtalas för synnerligen grovt vapenbrott och inte förberedelse till terrorbrott, menar Anna-Lena Lodenius att hon ser likheter mellan mannen och vissa terrorister när hon läser förundersökningen.

– Det är idén att man har en mission att fylla. Samhället är på väg mot ett stup och det krävs extraordinära åtgärder. Man kan inte vänta längre, säger Lodenius.

Hon fortsätter:

– Däremot är förundersökningen svag för att man inte kunnat visa vad han velat göra. Det finns inget konkret brott som är beskrivet.

Hör henne berätta mer om den svenska autonoma rörelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet