Temabild. Hundarna på bilden har inget med kenneln att göra. Foto: TT

Hundar skäller – kennelägare tvingas till vite

Publicerad

En kennelägare i Jönköpings kommun döms till vite för att hans hundar är för högljudda och stör grannarna.

I november förra året beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköpings kommun att mannen skulle utreda vilka ljudnivåer hundskallen från fastigheten gav ifrån sig och hur ofta hundarna skäller per dygn. Mannen fick 15 veckor på sig med föreläggande om vite, men någon utredning om ljudnivåer inkom aldrig till kommunen.

Mannen själv menar att han försökt få flera företag att utföra mätningen men ingen har velat ta på sig uppdraget med motiveringen att det är svårt att utföra mätningar på ljud.

10 000 kronor

Han menar också att de mätningar som gjorts har utförts på felaktiga grunder eftersom hundarna har provocerats att skälla. Nämnden menar dock att grannar som är ute i sin egen trädgård inte kan likställas med att provocera.

Mark- och miljödomstolen bedömer att mannen har haft möjlighet att efterfölja föreläggandet från kommunen och dömer honom att betala 10 000 kronor i vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköping

Mer i ämnet